Przepis na hamburgera z mini korniszonem

Hamburgery wielu osobom kojarzą się z niezdrowym, fast foodowym jedzeniem. Zupełnie niesłusznie. Dobrze przygotowany hamburger, do którego użyjemy wysokiej jakości składników może być nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym posiłkiem zarówno na obiad jak i na kolację.

Przepisów na hamburgery jest pełno, możemy też sami tworzyć swoje własne wersje. Ale choć różnią się one wykorzystywanymi do ich przygotowania dodatkami, są pewne stałe zasady, które sprawiają, że nasz hamburger będzie naprawdę pyszny.

Wybierz odpowiednie mięso

Podstawową sprawą jest mięso, jakiego używamy. Warto zadbać, aby było ono świeże i dobrej jakości. Tradycyjny hamburger powinien być z mięsa wołowego, jednak możliwe są również wariacje z innym gatunkami. Jeśli mamy taką możliwość, zawsze lepiej będzie kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. Nie wybierajmy najchudszego kawałka. Odrobina tłuszczu sprawi, że hamburger będzie bardziej soczysty. Zmielone i uformowane mięso najlepiej smażyć na żeliwnej patelni grillowej.

Drugim ważnym składnikiem jest odpowiednia bułka. W sklepach znajdziemy wprawdzie gotowe bułki przeznaczone specjalnie do hamburgerów, jednak nie jest to zbyt zdrowa alternatywa, co więcej wcale nie są najsmaczniejsze. Warto poeksperymentować i poszukać odpowiedniej bułki, np. pełnoziarnistej, która sprawi, że nasze danie będzie bardziej fit.

Tym co sprawia, że hamburger jest tak smaczny są także dodatki. Tutaj jest naprawdę szerokie pole do popisu. Do najczęściej spotykanych należy pomidor, cebula, konserwowy ogórek, sałata lub żółty ser. Ale kanapkę można też urozmaicić wedle gustu np. o bekon, pikantne papryczki, ananasa czy cokolwiek sobie wymarzymy. Doskonałym uzupełnieniem są też różnego rodzaju sosy.

Hamburger z mini korniszonem

Składniki:

– bułka
– ok 200 g mięsa mielonego
– 2 plasterki bekonu
mini korniszon (1-2 sztuki),
– plasterek pomidora
– kilka listków sałaty
– kilka plasterków czerwonej cebuli
– 3 łyżki keczupu
– 3 łyżki musztardy
– odrobina chili
– pieprz, sól

Przygotowujemy sos z keczupu, musztardy i chili. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy na niej plastry boczku. Kiedy już się zarumienią odkładamy je na papierowy ręcznik, aby odciekły. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy doprawione solą i pieprzem uformowane mięso. Nie należy obracać zbyt często naszego hamburgera, najlepiej jeśli zostawimy go na jednej stronie od 2 do 4 minut. Na przekrojonej bułce układamy kolejno sałatę, sos, plastry boczku, hamburgera, przekrojony wzdłuż na cienkie plasterki mini korniszon, pomidora i cebulę.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *